FANDOM


Public domain Достоверността на описаното в статията събитие, явление, обект или факт е ниска
Чупакабрас (на исп. - Chupacabras) или Чупакабра е името на същество нападащо различни видове животни в Северна, Централна и Южна Америка. Достоверността на съществото е подлагана на силно съмнение, тъй като досега няма уловен и изследван представител на вида му, нито има събрани материални следи, които могат да бъдат подложени на научен анализ и изследване. Първите сигнали за съществуването му датират от 1960 година от боливианските Анди и максимална популярност набира през 1990 година, когато образът му се превръща в обект на производство на сувенири и туристическа атракция. Името идва от испанската дума "чупа" (chupa), означаваща "смуче, изсмуква" и "кабрас" (cabras, ед. ч. - cabra), означаваща "кози", т.е. в превод "изсмукващото кози". Това име се дължи на сведенията, за намерени мъртви домашни животни и най-вече кози с рани на врата и следи от изсмукване на кръвта им.

Бива описвано като сравнително дребно същество, не по-високо от метър с хуманоидна форма. Цвета на кожата му е зеленикав или сивкав, очите са големи и изпъкнали, главата е закръглена, това бегло описание съвпада в голяма степен с друго предполагаемо същество - така нареченото "сиво извънземно". Освен всичко това е описвано и като силно прегърбено и с шипоподобни израстъци по протежение на гръбначния стълб стоящи като гребен, заострени и стърчащи зъби, вероятно от типа на кучешките зъби, понякога се споменава за криле подобни на прилепови и големи закривени нокти на крайниците или пръстите или дори вместо крайници.

Някои уфолози и търсачи на извънземни твърдят, че чупакабрас е извънземно по случайност попаднало в селскостопанските райони на Южна Америка. Други, предимно силно религиозното местно население вярва, че е вид демон.

Чупакабрас е също и един от основните обекти на издирване и изследване от страна на Криптозоологията.

Външни препраткиРедактиране

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики