FANDOM


Achtung1 Достоверността на описаното в статията събитие, явление, обект или факт е неизяснена
Jack6

Рисунка от 1890 г

Spring-heeled Jack (After Dark)

Spring-heeled Jack (After Dark)

Скачащият Джак (на англ. Spring Heeled Jack, Springheel Jack, Spring-heel Jack и др.) е същество появило се неколкократно по време на викторианската епоха в Англия, между Шефийлд и Ливърпул,

но най-често в околностите на Лондон

и по-късно в Мидландс между 1850 и 1880 година

и последно от 1904 година.

През есента на 1837 г. в Лондон се случва нещо необичайно.

В 21 часа вечерта над града пада гъста мъгла. Изведнъж под прозорците на къщата на сър Уилям Скот се чуват женски викове. Собственикът отива до прозореца и вижда зловещо зрелище:

под светлината на уличния фенер бедно облечена жена е измъчвана от страшно и непознато същество, покрито със сиво наметало.

Уилям Скот с няколко слуги се втурват на помощ, но вече е късно – откриват мъртвата жена със застинала от ужас.

Spring Heeled Jack by Tom Slemen

Spring Heeled Jack by Tom Slemen

Периодично в различни части на града се появява странно същество, носещо сиво наметало, което изригва пламък.

Чудовището напада самотни минувачи и ги наранява с дългите си нокти. Жителите на Лондон го наричат Скачащия Джак, защото преодолява високи прегради със скокове(5 метра от място).

Около половин година след първата поява на чудовището, през февруари 1838 г., на вратата на семейство Елсоп се почуква.

Отваря 18-годишната им дъщеря Джейн. Било тъмно виждало се силует на прага да стои висок, слаб полицай, покрит с широк плащ.

Той казва на момичето, че полицаите са заловили Скачащия Джак и го държат в полицейския участък, като моли девойката да му даде по-здраво въже, за да го завържат.

Bestiary- Spring-Heeled Jack

Bestiary- Spring-Heeled Jack

Тя влиза да търси въже,

а когато се връща, вижда мъж със сиво наметало бело и снежни дрехи, който бълва пламък.

Джейн хуква да бяга, но чудовището я хваща за ръката и започва да разкъсва с ноктите си роклята й. На виковете на момичето се притичва сестра й.

Когато я вижда, чудовището изчезва в тъмнината.

Скачащият джак дори е прострелян от местното население, но със смях и скокове се скривал в мрака.

IMG 20170416 220735

Периодично Скачащият Джак е засичан в няколко района на Англия. Последното си нападение(над бездомник) извършва през 1904 г. и направил скок от 12 метра в дължина.

Престъпленията така и не са разкрити.

Сред многобройните версии се разглежда и възможността чудовището да е пришълец от паралелни измерения и дори извънземен👽.

Тази хипотеза е следствие от факта, че в някои случаи очевидците виждат, че след като Джак извърши престъпление и изчезне, някъде от близките сгради или от околните възвишения към небето се издига светещо кълбо.

Свидетелите говорят за ужасяващ и страховит външен вид, дяволско лице, ноктести ръце и очи приличащи на червени огнени топки(инфрачервено зрение).

Също така сини и бели пламъци излизащи от устата му и лъскаво,

тъмно петролоподобно(гума) покритие на дрехите му

и метални нокти на ръцете.

Последните 2 рапорта сочат, че е говорел на разбираем английски.

Първите слухове за Скачащия Джак са от 1817 г, но първото потвърдено наблюдение е от септември 1837 г в Лондон, когато прибиращ се късно от работа бизнесмен е забелязал "дяволска фигура" прескачаща с лекота високи обекти. Няма съобщения за атака и даденото описание е за същество с дълъг нос и уши и изпъкнали пламтящи очи.

Springheeled Jack • I'm a Monster

Springheeled Jack • I'm a Monster

От съвременна гледна точка, съществото напомня много на човек с маска и реактивна раница или друга подобна екипировка. Някои теории твърдят, че става дума за извънземен посетител или човек от бъдещето, пребивавал с неясна цел по това време в Англия. Научните теории обясняващи крайно незадоволително явлението казват, че става дума за крадец или изобретател използващ пружини на краката или друго устройство създаващо впечатление за скокове и носещ маска за да всее уплаха и объркване.

За отбелязване е, че по онова време, не са съществували днешните технологии.

Някои от последните разработки с най-модерни материали на пружини и преносими устройства за отскок дават много по-скромни резултати, в най-добрия случай на прескок на около 3 м височина, което е далеч по-скромно от описваните скоци на Скачащия Джак. Опити за подобни разработки са провеждани от повечето военни научни организации по света без особен успех до сега, което потвърждава малката вероятност такава техника да е съществувала през 19-ти век.

Trailer

Trailer

Външни препраткиРедактиране