FANDOM


Public domain Достоверността на описаното в статията събитие, явление, обект или факт е висока
Saqsayhuaman.jpg

Саксайуаман

Саксайуаман (на исп. - Sacsayhuamán, на кечуа - Saqsaywaman) е името на древни каменни съоръжения разположени на 2 км от стария град на Куско. Най-характерната част са стените, които са изградени от големи блокове от по няколко тона, оформени по много характерен начин, като изглежда, че всеки следващ е изрязан точно по формата на предишните, до степен да не може да се пъхне между тях дори лист хартия. В самите стени могат да се различат различни форми и фигури в които са подредени блоковете. Нужно е да се отбележи високата технологична трудност изискваща се за изработката на и построяването на стените, което ги превръща в обект на много спекулации и спорове относно датировката и произхода им. Самата технологията на производство и конструиране на стените са неизвестни, но съществуват множество хипотези и теории обясняващи ги в една или друга степен. Като цяло се датират от епохата на Инките.

Повечето изследователи считат, че са били част от отбранителни съоръжения или някакъв вид укрепления.

Виж ощеРедактиране

Външни препраткиРедактиране

  • Sacsayhuamán - от уикипедия на Испански език.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики